Vanwege de aanwezigheid van water hebben zwembaden een waterdicht en veilig elektrisch systeem nodig. De eisen voor de elektrische installatie van zwembaden zijn specifiek, zeer technisch en moeten worden uitgevoerd door een gekwalificeerde en ervaren vakman.
De elektrische installatie van zwembaden moet worden uitgevoerd volgens strenge normen en de in België geldende voorschriften.
ELEKTRICITEIT VOOR ZWEMBADEN: DE WETGEVING IN BELGIË
In België moet de elektrische installatie van zwembaden voldoen aan de normen van artikel 72 van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties. Deze normen hebben betrekking op de aanvullende maatregelen die moeten worden genomen bij de aanleg van een elektrische installatie voor zwembaden.
De norm onderscheidt daarom drie volumes of zones die het elektrische systeem definiëren in relatie tot het gevaar ervan en de te nemen maatregelen om een veilig gebruik te garanderen:
- Volume 0 komt overeen met de inhoud van de tank, d.w.z. het interne volume van de tank.
- Volume 1 is het volume van het verticale oppervlakte op twee meter van de rand van het zwembad of het oppervlakte waarop mensen zich bevinden en het horizontale vlak 2,5 meter boven dit oppervlak. Indien het zwembad is uitgerust met duikplanken of duikzones, wordt deze oppervlakte vergroot met 1,5 meter in het horizontale gedeelte en 2,5 meter in het verticale gedeelte.
- Zone 2 is het volume dat zone 1 omgeeft en zich in verticale doorsnede parallel aan en op een afstand van 1,5 meter horizontaal en 2,5 meter van de vloer of het oppervlak waarop mensen rechtop kunnen staan, uitstrekt.
Vanwege de nabijheid van het water moet de elektrische structuur met uiterste precisie worden behandeld. De aanleg van de elektrische installatie van het zwembad moet gebaseerd zijn op deze verdeling. Daarom moeten bepaalde regels in acht worden genomen en op de verschillende volumes worden toegepast. Deze verdeling in verschillende volumes bepaalt welke beveiligingssystemen en componenten kunnen worden geïnstalleerd voor een optimale risicobeperking.
Een elektrische installatie voor een zwembad verschilt van een conventionele elektrische installatie omdat er andere maatregelen, regels en procedures bij komen kijken. Het is daarom van essentieel belang dat u contact opneemt met een professionele zwembadinstallateur die theoretische en praktische kennis heeft van de toepasselijke wetgeving en gewend is aan dit soort werk.
Als u een beroep wilt doen op een professionele zwembadinstallateur bij u in de buurt, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons netwerk van Tuinman-gezocht!
Vul gewoon een online aanvraag in op ons platform en u ontvangt tot 5 gratis en vrijblijvende offertes voor al uw elektriciteitswerken voor zwembaden. Onze zwembadspecialisten komen overal in Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen of Vlaams-Brabant tussen.
ELEKTRISCHE INSTALLATIE VAN ZWEMBADEN: DE NORMEN WAARAAN MOET WORDEN VOLDAAN
Binnen de grenzen van de volumes 0 en 1 mogen alleen elektrische systemen worden gebruikt met een nominale spanning van maximaal 12 V wisselstroom of 30 V gelijkstroom. De veiligheidsbron is geïnstalleerd buiten zone 0 of 1, d.w.z. vanaf zone 2 met een circuit dat beschermd wordt door een beveiligingsinrichting, een differentiële stroomonderbreker of een scheidingstransformator met een nominaal verschil van niet meer dan 30mA.
Apparaten die bestemd zijn voor gebruik in het zwembad en die alleen mogen werken wanneer er zich niemand in het zwembad bevindt, moeten worden gevoed door stroomkringen die beveiligd zijn met :
- Een veiligheidscircuit met zeer lage spanning met een bron geïnstalleerd buiten de 3 zones, of geïnstalleerd in zone 2 met een circuit beveiligd door een beveiligingsinrichting waarvan het nominale verschil niet meer dan 30 mA bedraagt.
- Een automatisch uitschakelsysteem voor de voeding, met een circuit dat wordt beschermd door een beveiligingsinrichting met een nominaal verschil van ten hoogste 30 mA
- Een elektrische scheiding, met voeding door één apparaat en één krachtbron geïnstalleerd buiten de 3 zones, of geïnstalleerd in zone 2 met een beveiligingsinrichting circuit waarvan het nominale verschil niet meer dan 30 mA bedraagt.
De technische ruimten waarin de pompen en soortgelijke apparatuur zijn ondergebracht, moeten worden beschermd door een van de volgende beveiligingssystemen:
- Een laagspanningsschakelapparaat van maximaal 12V AC of 30V DC, met bron geïnstalleerd buiten zone 0 en 1
- Een systeem voor elektrische scheiding en automatische uitschakeling
- Een pomp die alleen door een isolerende leiding met het zwembad is verbonden
- Een technische ruimte alleen toegankelijk met sleutel of gereedschap en exclusief gebruik van apparatuur met beschermingsgraad IP5X
- Aansluiting van alle apparatuur via een differentiële stroomonderbreker van maximaal 30 mA
Om de elektrische installaties van uw zwembad in goede staat en in overeenstemming met de veiligheidsvoorschriften te houden, is het essentieel om regelmatig controles en onderhoud uit te voeren.
Regelmatig onderhoud voorkomt vaak grote reparaties aan de elektrische systemen van het zwembad. Als u een beroep wilt doen op een professionele zwembadinstallateur in Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen of Vlaams-Brabant, aarzel dan niet om contact op te nemen met het netwerk van Tuinman- gezocht!